UTRECHT - 'De tweeling' van regisseur Ben Sombogaart heeft vrijdagavond op het slotgala van het Nederlandse Film Festival in Utrecht een Gouden Kalf gekregen voor Beste Speelfilm. De jury noemde de film een 'meeslepend en hartverscheurend verhaal'.

De meeste Gouden Kalveren gingen echter naar de openingsfilm van het festival 'Phileine zegt sorry' van Robert-Jan Westdijk, die vooraf negen nominaties kreeg. De film werd gekozen in de categorieën Beste Sound Design, Beste Montage en Beste camera. Daarnaast won Kim van Kooten een Gouden Kalf als Beste Actrice voor haar rol in de film.

Tygo Gernandt kreeg als Beste Acteur een Gouden Kalf voor zijn rol in 'Van God Los', dat in totaal drie prijzen in ontvangst nam. Regisseur Pieter Kuijpers kreeg de twee andere Kalveren (Beste Regie, Beste Scenario), de tweede weliswaar samen met medeschrijver Paul Jan Nelissen.

De grote publiekslieveling van het festival in Willem van de Sande Bakhuysen's 'Cloaca' verraste iedereen met twee Gouden Kalveren. De jury reikte de Speciale Juryprijs uit aan de vier hoofdacteurs van de film omdat "ze een niveau van acteren hebben bereikt dat zelden wordt vertoond in de Nederlandse film". Dat vond het festivalpubliek ook, die de film de hoogste waardering gaf voor de Publieksprijs.

Theo van Gogh ontving een Gouden Kalf voor het Beste TV Drama Lang voor de serie 'Najib en Julia'. De prijs voor het Beste TV Drama kort ging naar Colette Bothof voor 'Dwaalgast'. Pieter-Rim de Kroon won een Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire met 'Hollands Licht'. Louis van Gasteren won in de categorie Korte Documentaire met 'De prijs voor overleven'.

De Nederlandse filmjournalisten gaven de Prijs van de Filmkritiek aan de musical 'De arm van Jezus' van André van der Hout. De filmmuziek van Fons Merkies in 'Boy Ercury' was volgens de jury het mooist. Bioscoopkraker Pietje Bell won een Gouden Kalf in de categorie Beste Production Design.

Op de openingsavond kreeg acteur Jan Decleir al een Gouden Kalf voor zijn hele oeuvre.