AMSTERDAM - Het Nederlands voetbalelftal speelt op het wereldkampioenschap voetbal de komende zomer in Zuid-Afrika tegen Japan, Kameroen en Denemarken.

Deze landen kwamen bij de loting, vrijdag in Kaapstad, als tegenstanders in de groepsfase (poule E) uit de koker.

Oranje begint het toernooi op 14 juni 2010 in Johannesburg tegen Denemarken. Daarna speelt Oranje op 19 juni in Durban tegen Japan. Het laatste groepsduel is op 24 juni in Kaapstad tegen Kameroen.

Nederland lijkt het daarmee beter te hebben getroffen dan op het vorige WK in 2006 in Duitsland. Toen lootte het Argentinië, Ivoorkust en Servië. Op het laatste EK, twee jaar geleden, kwamen Frankrijk, Italië en Roemenië als eersten uit de bus. Beide keren overleefde Nederland de eerste fase met overtuiging.

Eerdere ontmoetingen

Slechts een keer eerder speelde Oranje tegen Japan. Dat was in september van dit jaar in De Veste van Enschede.

De formatie van bondscoach Bert van Marwijk won met 3-0. Kameroen was twee keer de tegenstander, eveneens vriendschappelijk. Een keer was er winst (2006, 1-0), een keer remise (1998,0-0).

Maar liefst 29 keer voetbalde het Nederlands elftal tegen Denemarken. Er was elf keer winst en en acht keer verlies. Oranje speelde niet eerder op een eindronde van het WK tegen de Denen. De laatste ontmoeting was in 2008 in Eindhoven, 1-1.

Lees alles over de loting op NUsport