DEN HAAG - Een ontruiming met uitgebreide inzet van politiemiddelen heeft vrijdag een einde gemaakt aan de jarenlange juridische strijd om het Haagse kraakpand de de Blauwe Aanslag. Twee rechterlijke uitspraken bepaalden vrijdag dat de sloopvergunning in orde was en dat er geen reden was te wachten met de ontruiming.

Na de eerste uitspraak begonnen enkele 'Blauwe'-bewoners en sympathisanten met provocaties. Het was niet de bedoeling van burgemeester Deetman van Den Haag om vrijdag al te ontruimen, maar toen de krakers de spullen van het dak gooiden en bovendien op straat vuur stookten, zette hij de politie in. De Blauwe Aanslag was sinds gekraakt.

Dakraam

Het duurde echter nog uren voor er iets gebeurde: pas aan het begin van de avond gingen mensen van de mobiele eenheid (ME) naar binnen. Een container vol ME'ers werd door een hijskraan opgetild, de agenten betraden het pand via een dakraam. De eerste arrestanten werden ook via deze container afgevoerd. Later forceerde een shovel via de voordeur voor de politie toegang tot de Blauwe Aanslag.

Verder zette de politie twee waterkanonnen, bereden agenten, de hondenbrigade en eenheden met jeeps in. Dat was niet alleen om de krakers uit het pand te krijgen, maar ook om de orde op straat te handhaven. De waterkanonnen gebruikte de politie om de krakers van het dak naar binnen te jagen, zodat de ME op dat dak kon landen.

Onrust

Op diverse locaties in de binnenstad was het door de ontruimingsactiviteiten en afzettingen onrustig. Tegen 21.00 uur was het overal weer zo goed als rustig. Politiemensen van korpsen uit Amsterdam en Rotterdam ondersteunden het korps Haaglanden.

Burgemeester Deetman toonde zich verbaasd over het hevige verzet van de actievoerders. De Vereniging de Blauwe Aanslag sloot enkele jaren geleden een contract met de gemeente, waarin werd afgesproken dat de krakers een nieuw onderkomen zouden krijgen. De meeste zijn de afgelopen maanden zonder veel tamtam verhuisd naar het oude schoolgebouw aan de Waldeck Pyrmontkade. De Blauwe Aanslag had afgelopen woensdag leeg opgeleverd moeten worden.

Verkeer

Het verkeer ondervond overlast van de ontruiming. Enkele bus- en tramlijnen werden van het begin van de middag tot laat in de avond omgeleid en veel automobilisten moesten omrijden doordat straten rond het pand waren afgezet.

De gemeente Den Haag gaat de Blauwe Aanslag slopen. De ruimte die het voormalig belastingkantoor aan de rand van het stadscentrum na sloop achterlaat, wil Den Haag gebruiken voor een wegverbreding, zodat het verkeer beter kan doorstromen.