BRUSSEL - De Amerikaanse minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) zou graag zien dat Nederland zijn bijdrage aan de ISAF-missie in Afghanistan doorzet.

Clinton zei dat vrijdag bij een persgesprek na afloop van NAVO-beraad van ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

''Maar het is uiteraard een besluit van Nederland zelf'', voegde Clinton eraan toe.

De Amerikaanse minister prees Nederland voor de baanbrekende aanpak in Afghanistan. De Nederlandse troepen probeerden als eersten de harten van de bevolking te veroveren.

Die strategie is de kern van de strategie die de NAVO vrijdag heeft afgesproken. ''De Nederlanders waren ons vooruit, wat betreft effectiviteit'', zei Clinton.

Versterking

Nederland is een van de zeldzame landen die in 2010 het aantal manschappen verlaagt. De meerderheid van de betrokken landen stuurt dan juist versterking.

Eerder deze week deden ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Ivo Daalder een beroep op Nederland om actief verbonden te blijven met de missie in Afghanistan.

Besluit

Premier Jan Peter Balkenende wilde vrijdag na afloop van de ministerraad niet vooruitlopen op een besluit over de Nederlandse inzet in Afghanistan nadat de huidige missie in Uruzgan in augustus 2010 is afgelopen.

Wel gaf hij aan dat van alle landen betrokkenheid wordt gevraagd. Als Nederland zou zeggen helemaal niets te doen, dan ''zouden we wel een buitenbeentje in de NAVO zijn'', zei Balkenende.

Hij stelde opnieuw dat het helemaal geen zin heeft om Afghanistan de rug toe te keren. ''We hebben een internationale verantwoordelijkheid.'' De manier waarop Nederland daar invulling aan geeft, is nu onderwerp van kabinetsberaad.

Zwaar

Balkenende wees erop dat de bijdrage die ons land in de afgelopen jaren heeft geleverd en de omvang daarvan, niet kan worden voortgezet omdat het nogal zwaar is voor de militaire organisatie.

De Nederlandse aanpak in Afghanistan bestond in de afgelopen jaren uit een combinatie van veiligheid, diplomatie en opbouw.