DEN HAAG - Premier Balkenende wilde vrijdag na afloop van de vergadering van de ministerraad geen inhoudelijke mededelingen doen over de geruchtmakende uitzending van SBS6 over Mabel Wisse Smit, de verloofde van prins Johan Friso. Mabel gaf in het programma toe enkele keren op de boot van topcrimineel Bruinsma te hebben geslapen.

Daarvoor had ze verklaard dat ze de inmiddels vermoorde crimineel alleen oppervlakkig had gekend.

Intieme contacten

De fracties van PvdA en LPF willen opheldering van de premier over de kwestie. Prins Johan Friso kan in theorie koning van Nederland worden. Als hij een vrouw aan zijn zijde heeft die intieme contacten, dan wel een liefdesrelatie, heeft gehad met een topcrimineel, zou dat op zijn minst reden tot zorg geven, aldus de partijen.

Balkenende gaf aan de tijd te willen nemen voor een antwoord op de vragen van de fracties. Normaal worden vragen van de Tweede Kamer binnen drie weken beantwoord. Volgens de premier kan het nu langer duren voordat hij over de brug komt. Zorgvuldigheid gaat, volgens hem, boven snelheid.

De premier liet in het midden of bij het onderzoek naar het verleden van Wisse Smit de AIVD, voorheen de BVD, wordt ingeschakeld.

Doorgeefluik

De minister-president benadrukte nog eens aan dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) alleen als doorgeefluik heeft gefunctioneerd tussen Mabel Wisse Smit en de maker van het SBS6-programma, Peter R. de Vries. De RVD heeft alleen haar versie van haar verhouding met Bruinsma weergegeven. De premier en zijn RVD zijn, volgens hem, dus niet verantwoordelijk voor wat ze heeft gezegd.

De PvdA heeft er begrip voor dat Balkenende ruim de tijd wil nemen om het verleden van Wisse Smit uit te zoeken. DE LPF, daarentegen, niet. Volgens woordvoerder Eerdmans probeert Balkenende het zo te plooien dat hij eerst de Eerste- en Tweede Kamer toestemming voor het huwelijk van Johan Friso laat geven, en pas dan met informatie naar buiten komt over het verleden van Mabel.

April

Het huwelijk tussen Johan Friso en Mabel Wisse Smit zou in april gepland zijn. Verstokte oranje-aanhangers laten zich niet van de wijs brengen door alle ontstane commotie. Voorzitter J. Pommer van de Bond van Oranjeverenigingen, het overkoepelend orgaan van alle Oranjeclubs in Nederland, vindt dat eventuele fouten van Mabel uit haar verleden haar vergeven zouden moeten worden.

Iedereen begaat volgens hem weleens misstappen. "Mensen weten altijd precies hoe iemand anders moet zijn, maar hoe zuiver zijn wij zelf om te gaan graven", vraagt hij zich af.

De uitzending van Peter R. de Vries op SBS6 over het verleden van Wisse Smit is donderdagavond uitzonderlijk goed bekeken. Volgens de Stichting KijkOnderzoek stemden ruim 1.7 miljoen mensen hun toestel er op af.

Toestemming

Veel fracties in de Tweede Kamer willen nog niet reageren op de kwestie-Mabel, net zo min als diverse staatsrechtgeleerden. Zo ook, bijvoorbeeld, CDA-senator en hoogleraar Staatsrecht aan de Universiteit van Tilburg Koekkoek. Hij zegt als staatsrechtdeskundige geen uitspraken te willen doen over de kwestie, omdat hij zich er als Eerste Kamerlid waarschijnlijk formeel over moet uitspreken. Dit zou gebeuren bij de behandeling van de toestemmingswet voor het prinselijk huwelijk.