DEN HAAG - De Europese Unie moet de schade aan de Palestijnse infrastructuur niet op Israël verhalen. Dat zei fractieleider Dijkstal (VVD) donderdag na een gesprek met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres.

Bij Israëlische bombardementen op Palestijnse gebieden is voor miljoen euro schade aangebracht aan de Palestijnse wegen en (lucht) havens. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie vergaderen maandag over deze 'schadelijst'.

Dijkstal ziet daar geen brood in: "We moeten heel voorzichtig zijn met het eisen van een schadevergoeding van Israël. In oorlog wordt heel veel vernield, ook wat met Europees geld is gebouwd. Dat gebeurt nu ook in Afghanistan, waar ook Nederlands geld in is gestoken."

GroenLinks en D66

GroenLinks en D66 vinden een Israëlische schadevergoeding wel op zijn plaats. De Tweede-Kamerleden KarimiHoekemaKoenders

Dijkstal voelt er niet voor om de ontwikkelingsrelatie met de Palestijnse Autoriteit van Arafat stop te zetten. "Dat moeten we alleen doen als het bijdraagt aan het vredesproces, niet als strafexercitie".

/DOSSIERMidden-Oosten