AMSTERDAM - De in Spanje opgepakte Transavia-piloot Julio P. wil aan Nederland worden overgedragen. Dat eist hij in een kort geding, zegt zijn advocaat Gerard Spong in De Telegraaf.

P. zit nu in een cel in Madrid in afwachting van uitlevering aan Argentinië dat hem verantwoordelijk houdt voor dodenvluchten tijdens de junta.

P. zelf ontkent de vluchten, waarbij vijanden van het militaire regime in de jaren zeventig boven zee uit vliegtuigen werden gegooid, te hebben uitgevoerd.

Hij zegt tijdens zijn periode bij de Argentijnse luchtmacht slechts straaljagers te hebben gevlogen.

Mail

De piloot met een Argentijns en een Nederlands paspoort heeft afgelopen maand, terwijl hij al sinds september vastzit, gemaild met oud-collega's bij Transavia.

De Spaanse politie onderzoekt hoe hij dat heeft kunnen doen. Spong laat weten dat de officier van justitie vreest dat P. probeerde getuigen te beïnvloeden.

Brief

Julio heeft zijn collega's in een brief gevraagd de moed te hebben om de waarheid te vertellen.

De collega's op wie hij doelt, hebben belastende verklaringen tegen hem afgelegd. Die komen er op neer dat de uit Argentinië afkomstige vlieger aan hen heeft toegegeven dat hij aan de gewraakte vluchten had meegedaan.

En die verklaringen kloppen niet, benadrukt hij. De NOS beschikt over de brief van P. en heeft de inhoud op de website geplaatst.

Informeel gesprek

Volgens P. stamt de informatie die zijn Nederlandse collega's aan justitie hebben gegeven, uit een informeel gesprek na een diner in Bali.

''Sommige collega's kunnen mijn uitleg verkeerd hebben begrepen van wat er tijdens de militaire dictatuur is gebeurd, dat zij dachten dat ik dat aan het goedpraten was'', schrijft hij.

De verdachte vlieger vermoedt dat hun beoordelingsvermogen werd beïnvloed ''door alcohol en de emoties die hoog opliepen toen er over het schenden van de rechten van de mens werd gesproken''.

Valse bekentenis

Toen de piloot uit Argentinië de verklaringen van het Transaviapersoneel tegen hem las, concludeerde hij dat zijn woorden opzettelijk zijn veranderd in een 'valse bekentenis'.

''Ik werd schandelijk genoeg geplaatst aan de besturing van een transportvliegtuig dat aan de dodenvluchten zou hebben meegedaan. Ik heb nog nooit zo'n toestel gevlogen.'' P. concludeert dat minstens één van de Transaviamedewerkers dit opzettelijk heeft gedaan, uit wrok tegen hem.

''Misschien alleen met de intentie om me binnen Transavia in diskrediet te brengen en niet met de bedoeling dat de valse beschuldigingen tot deze verdenking zouden leiden.''

Waarheid

Hij doet daarom de oproep aan zijn voormalige collega's om de moed te hebben om alsnog de 'waarheid' te vertellen.

En dan gaat het niet alleen om de mensen die hij in Bali sprak, maar ook om andere mensen van Transavia die volgens hem weten dat hij de militaire dictatuur van Argentinië en haar onmenselijke methoden openlijk heeft bekritiseerd.