DEN HAAG - Een groep bewoners van het Haagse kraakpand de Blauwe Aanslag voert vrijdagmiddag actie tegen het besluit van de rechter dat de gemeente Den Haag hun onderkomen mag slopen. De krakers hebben volgens de politie voorbijgangers met stenen bekogeld. De rechter besloot om 14.00 uur dat het pand onruimd mag worden.

De rechter besloot vrijdagochtend dat het pand door de gemeente mag worden gesloopt. In een laatste poging die sloop op te houden, spanden de krakers nog een kort geding aan om de ontruiming uit te stellen. Het gerechtshof bepaalde eerder dat de gemeente de Blauwe Aanslag mag ontruimen, maar advocaat M. Schuckink Kool ging namens de bewoners daartegen in cassatie.

De krakers hoopten dat de rechter zou bepalen dat Den Haag de cassatie-uitspraak moet afwachten maar de rechter besloot in de middag echter dat de gemeente tot ontruiming mag overgaan.

Verschansen

In het pand heeft zich een klein aantal 'Blauwe'-bewoners verschanst. Ze zouden worden bijgestaan door een onbekend aantal sympathisanten uit andere steden. De politie heeft de straat waarin het pand staat, het Buitenom, afgezet.

Brand

De actievoerders hebben voorwerpen op straat en op het dak van het pand in brand gestoken en gooien pamfletten naar beneden. Aan de gevel van het pand hangt een spandoek met het opschrift 'Waar geen wil is, komt steen.'. Tegen 13.00 uur arriveerde de mobiele eenheid. Agenten van deze eenheid, die onder meer zijn uitgerust met brandblussers en EHBO-tassen, hebben zich bij het pand opgesteld.