BAGRAM - Door een explosie vlakbij de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram in Afghanistan zijn vrijdag zeker zes mensen gedood en zeven anderen gewond geraakt. Dat hebben ooggetuigen gemeld.

De ontploffing verwoestte enkele huizen. Onder het puin zijn zes lichamen ontdekt, aldus een Afghaanse tolk die voor het Amerikaanse leger werkt. De zeven gewonden zijn naar het legerhospitaal gebracht.

Dorp

De ontploffing deed zich voor in Qala-e-Gulai, een dorp dat op nog geen kilometer van de luchtmachtbasis ligt. Volgens een bewoner veroorzaakten enkele dorpelingen de ontploffing toen zij een bom wilden ontmantelen om het explosief te kunnen verkopen. Anderen vertelden dat veel mensen in het dorp zich daarmee bezighouden. Ze verkopen het explosief materiaal aan mijnwerkers die in de bergen zoeken naar edelstenen.

Twee weken geleden gebeurde in dezelfde omgeving iets soortgelijks, in het huis van een winkelier die raketten en mortieren in zijn woning had opgeslagen. Daarbij kwamen zeven mensen om het leven.