APELDOORN - De gemeente Apeldoorn heeft vrijdagochtend een uiterst milieuvriendelijke stadsbus met de motor in het wiel gepresenteerd. The Whisper, zoals het voertuig is gedoopt, bespaart op energie, geluid en schadelijke uitstoot.

Het geavanceerde systeem gaat uit van wielnaafmotoren. Daarbij zitten de motoren in de wielen en drijven deze aan. De motoren worden door batterijen van energie voorzien. De wielen geven vervolgens bij het remmen energie terug aan de batterijen. Deze wielnaafmotoren zijn nergens ter wereld eerder in een stadsbus toegepast.

Stadsbus

Het Apeldoornse bedrijf e-Traction heeft het systeem voor stadsbussen ontworpen. Volgens de makers verbruikt de Whisper de helft minder brandstof dan een reguliere stadsbus. Bovendien produceert ze 90 procent minder geluid, namelijk 55 decibel. Dat is het niveau van een normale conversatie. De bus rijdt deels op groene stroom, waardoor de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen fors wordt verminderd.

De nieuwe stadsbus wordt vanaf 1 januari opgenomen in de dienstregeling van Apeldoorn en na een jaar geëvalueerd. Bevalt de bus, dan worden meer exemplaren aangeschaft. Overigens kon de Whisper vrijdag niet rijden. Donderdag was tijdens een testrit een velg geknapt door een metaalfoutje.

De presentatie vond plaats in de week dat Apeldoorn gastheer is van de internationale competitie Nations in Bloom, waarin diverse gemeenten hun plannen op het gebied van duurzaamheid en leefkwaliteit voorleggen aan een internationale vakjury. Apeldoorn wil in 2020 een energieneutrale stad zijn.