VEENENDAAL - In kinderboeken wordt flink gevloekt en gescholden. Het gemiddelde kinderboek bevat bijna zes vloeken, bastaardvloeken, scheldwoorden, verwensingen of schuttingwoorden. Dat concluderen de Bond tegen het vloeken en De Kinderboekenwijzer in een onderzoek naar 76 kinderboeken van twintig uitgeverijen.

Tot de onderzochte boeken behoren die van topauteurs als J.K. Rowling, Carry Slee, Thea Beckman, Sjoerd Kuyper, Roald Dahl, Paul van Loon en Francine Oomen (dit jaar schrijfster van het kinderboekenweekgeschenk). In 'Schijndood' van Simone van der Vlugt wordt het meest gevloekt (16 keer), terwijl Van Loon in 'De Griezelbus 5' de meeste schuttingwoorden bezigt (31). Wat het totaal aantal vloek- en scheldwoorden betreft zijn achtereenvolgens Van Loon, Kuyper, Oomen, Van der Vlugt en Rowling de grootste zondaars.

God en verdomme

De meestgebruikte vloeken in de 76 boeken waren 'god' en 'verdomme'. Bij de schuttingwoorden scoorde 'shit' het hoogst, bij de scheldwoorden 'trut' en 'eikel'. De populairste bastaardvloek (verbastering van een vloek) was 'getver'.

Zoals te verwachten zijn de meeste boeken van christelijke uitgeverijen grotendeels vloek- en scheldwoordvrij (gemiddeld 0,19 grove taaluitingen per boek). Bij de niet-christelijke uitgeverijen ligt het gemiddelde op 8,16 per boek. In die categorie spannen Unieboek/Holkema (15,1 grove woorden per boek) en Holland (13,4) de kroon.

Ouders

De onderzoekers ondervroegen ook 109 ouders van leerlingen van openbare, protestants-christelijke, gereformeerde en reformatorische basisscholen over hun mening over grove taal in kinderboeken. Ruim driekwart stoort zich daar 'heel erg' aan. Bij ouders met kinderen op openbare scholen ligt dat percentage beduidend lager (33).

Taalgebruik

Bijna 70 procent van de ouders let bij de aanschaf van kinderboeken 'vaak wel' of 'altijd' op het taalgebruik. Bijna 85 procent is het grotendeels of helemaal eens met de stelling dat veel gevloek en gescheld in kinderboeken een negatieve invloed op de lezertjes heeft. "Daar zouden de uitgevers wel eens wat meer rekening mee mogen houden", aldus de Bond tegen het vloeken en De Kinderboekenwijzer.