AMSTERDAM - De vrouw is veel ouder dan de man. Vijftig miljoen jaar om precies te zijn. Dat stelt prof. dr. C. Netelenbos vrijdag in de oratie bij de aanvaarding van het hoogleraarschap endocrinologie.

Netelenbos baseert zich op onderzoek naar de hormoongeschiedenis van man en vrouw. De zogeheten oestrogeenreceptor ontstond 450 miljoen jaar geleden, heeft de wetenschapper uitgezocht. De receptor voor het mannelijk hormoon kwam 'pas' 50 miljoen laat jaar later.

Dat de vrouw veel ouder is dan de man, is voor een hoogleraar aan de Vrije Universiteit een pikante conclusie. Het is strijdig met het bijbelverhaal dat de eerste vrouw Eva is geschapen uit een rib van Adam, de eerste man.

Netelenbos bestudeerde de geschiedenis van hormoongebruik bij vrouwen. Hij waarschuwt voor het gebruik van 'internethormonen' waaraan onbewezen effecten worden toegeschreven. Met name noemt hij de phytoestrogenen, plantaardige stoffen die werken via de oestrogeenreceptor.

Volgens Netelenbos is veel angst voor hormonen ongegrond, zeker als er op verantwoorde manier mee wordt omgesprongen. Netelenbos verwacht veel van nieuwe hormonen voor patiënten met stofwisselingsziekten als osteoporose, vetzucht en diabetes.