NEW YORK - De Amerikanen koesteren steeds minder vertrouwen in hun president George Bush, blijkt uit een opiniepeiling van de krant The New York Times en de zender CBS. Slechts 45 procent vertrouwt Bush' capaciteiten om een internationale crisis goed aan te pakken en de Amerikanen zijn er niet zeker van dat hij de juiste beslissingen neemt voor de economie van de Verenigde Staten.

Volgens 59 procent staat de Amerikaanse economie er slechter voor dan toen Bush in 2001 aantrad. Voor het eerst blijkt een meerderheid kritisch te zijn op de vraag of Bush binnenlandse en buitenlandse problemen goed aanpakt.

Bijna 90 procent oordeelt dat de oorlog met Irak nog altijd bezig is en 60 procent vindt dat de Verenigde Staten minder moeite in Irak moeten steken.

Driekwart van de Amerikanen zegt in het onderzoek dat de regering duidelijkheid moet geven over hoe lang Amerikaanse militairen nog in Irak moeten blijven. Tweederde voelt er niets voor dat de VS nog eens 87 miljard dollar in Irak steken, zoals Bush het Congres heeft gevraagd.

De uitkomsten van de opiniepeiling zijn niet alleen kommer en kwel voor de regering, zo kort voor de presidentsverkiezingen van . Meer dan 60 procent vindt nog altijd dat Bush grote leiderskwaliteiten toont. De helft van de Amerikanen schat Bush hoger in dan de gemiddelde Amerikaan als het gaat om eerlijkheid en integriteit.

Bush krijgt een voldoende van net iets meer dan de helft van de Amerikanen. Vlak na de aanslagen van 11 september 2001 was dat nog procent.