UTRECHT - Vrouwen bij wie de baarmoeder wordt verwijderd, hoeven niet bang te zijn dat hun seksuele genot hieronder te lijden heeft. Onderzoek van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht onder ruim vierhonderd vrouwen wijst uit dat zij hun seksleven beter waarderen na de operatie. Vrouwen met seksuele klachten zeggen dat deze in de helft van de gevallen na de operatie zijn verdwenen.

Tot dusverre werd altijd gedacht dat het seksleven van de vrouw sterk te lijden had onder verwijdering van de baarmoeder en soms ook de baarmoedermond.

Het missen van een essentieel orgaan voor de voortplanting zou een negatieve uitwerking hebben op het seksleven, bovendien zouden beschadiging van zenuwen fnuikend zijn voor het seksgenot.

De vrouwen in het onderzoek van gynaecoloog-in-opleiding J.P. Roovers, dat zaterdag wordt gepubliceerd in het British Medical Journal, gaven aan dat op een schaal van 1 tot 10 de kwaliteit van hun seksleven met een half punt gestegen was.

Bij de seksuele klachten die in de helft van de gevallen verdwenen, gaat het om problemen met het orgasme, pijn in de vagina, en moeite met opgewonden en vochtig raken. Tien procent van vrouwen zonder dergelijke klachten kregen er na verwijdering van de baarmoeder wel last van.

Roovers waarschuwt dat verwijdering van de baarmoeder niet kan worden gezien als de oplossing voor tal van seksuele problemen. Doorgaans is de operatie nodig voor vrouwen die problemen met de menstruatie hebben. Door het verhelpen van deze klachten neemt de kwaliteit van hun leven toe en dus ook van hun seksleven, redeneert Roovers.