DEN HAAG - De Nederlandse Orde van Advocaten begint komend jaar een proef met 'no cure no pay' in letselschadezaken. Dat heeft het College van Afgevaardigden van de Orde donderdag besloten. Bij no cure no pay is de beloning van de advocaat afhankelijk van het resultaat.

Alleen letselslachtoffers die rechtsbijstand zelf niet kunnen betalen komen in aanmerking. De Nederlandse advocaten willen met de proef de toegang tot het recht vergroten omdat niet iedereen gebruik kan maken van gratis rechtsbijstand of daarvoor is verzekerd. Algemeen deken J. Brouwer van de orde verwacht dat de proef in het voorjaar kan beginnen. Voor die tijd moet onder meer nog worden vastgesteld wie er precies van het nieuwe systeem gebruik mag gaan maken.

No cure no pay verboden

Uit een onderzoek dat de orde heeft laten uitvoeren, bleek een week geleden dat een grote meerderheid van het Nederlandse publiek (84 procent) voor de invoering van het systeem is. Negentig procent van de letselschadeadvocaten krijgt geregeld het verzoek om op basis van no cure no pay een zaak te behandelen. Werken op basis van no cure no pay is verboden. Ruim de helft van de advocaten meent dat rechtzoekenden gebaat zijn bij opheffing van het verbod.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) sprak zich vorig jaar al uit tegen het verbod. Het zou in strijd zijn met de Mededingingswet. Ook de Consumentenbond is voorstander van een beloning op basis van resultaten.