WASHINGTON - CIA-adviseur David Kay, die de jacht op massavernietigingswapens in Irak coördineert, heeft donderdag tussentijds verslag uitgebracht aan Amerikaanse parlementsleden. Zoals al eerder uitlekte kon hij geen harde bewijzen op tafel leggen voor het bestaan van dergelijke wapens in het Arabische land. "We staan pas aan het begin. Binnen zes tot negen maanden weten we meer", aldus de leider van de Iraq Survey Group.

Kay maakte wel melding van "verdachte activiteiten en materialen" in het land die wijzen op een programma voor massavernietigingswapens, zowel biologische als chemische. Het gaat hier om zaken zoals clandestiene laboratoria, waaronder een in een gevangenis, die niet eerder zouden zijn gemeld aan of ontdekt door de VN-wapeninspecteurs.

Rakettechnologie

Hij maakte ook melding van Iraakse plannen voor de bouw van ballistische raketten voor de lange afstand, meer dan 1000 kilometer. Irak zou voor dit doel mogelijk de hulp hebben ingeroepen van Noord-Korea, voor de levering van rakettechnologie.

Kay informeerde de commissies voor de inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden en van de Senaat afzonderlijk achter gesloten deuren. De parlementsleden spraken van een zeer geheime bijeenkomst, waar ze met de lippen stijf op elkaar uitkwamen.

Niet hoog gespannen

Kay leidt het onderzoek van de Iraq Survey Group (ISG), een groep van ruim 1400 inspecteurs die al maanden in Irak is. In september zou een tussenrapport worden gepresenteerd, maar dat is niet gebeurd. Over de briefing van Kay van donderdag waren de verwachtingen dan ook niet hoog gespannen.

De Amerikaanse krant The New York Times meldde donderdag dat de regering-Bush wil dat het Congres nog eens 600 miljoen dollar beschikbaar stelt om de zoektocht van de ISG naar bewijzen voor massavernietigingswapens in Irak te kunnen voortzetten. Tot nu toe hebben de VS daar al 300 miljoen aan uitgegeven.