ARNHEM - Een 60-jarige inwoner van Varik zegt dat hij een 'black-out' heeft gehad op de middag dat zijn echtgenote bij een treinongeluk in Culemborg om het leven kwam. Justitie verdenkt de man ervan dat hij zijn vrouw opzettelijk in de auto op een spoorwegovergang voor een aanstormende trein heeft geparkeerd.

Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Arnhem donderdag gezegd. Het voorarrest van de man uit Varik is donderdag voor de tweede maal met dertig dagen verlengd. Het OM heeft de rechter-commissaris in Arnhem gevraagd een deskundige te benoemen, die kan onderzoeken of het mogelijk is dat de Varikker op 1 augustus inderdaad last heeft gehad van een tijdelijke hersenstoornis.

Het echtpaar reed in een auto een beveiligde spoorwegovergang op, toen de intercity van Haarlem naar Maastricht eraan kwam. De man zag kans op tijd uit de auto te springen, maar zijn vrouw werd in de auto honderden meters met de trein meegesleurd. Ze was op slag dood.

Sporenonderzoek

Vijf dagen later hield justitie de echtgenoot na een uitvoerig sporenonderzoek en het horen van een aantal getuigen aan op verdenking van moord. De man ontkent tot nu toe elke opzet. Hij zegt dat hij zich niets kan herinneren van het voorval en pas later te horen kreeg dat zijn vrouw om het leven was gekomen.