BRUSSEL - Paspoorten van EU-lidstaten moeten in de toekomst ook twee vingerafdrukken van de eigenaar bevatten. Dat hebben de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken donderdag besloten. Volgens minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) zorgt de opname van vingerafdrukken in een paspoort voor een "veel waterdichter systeem".

Vooral de Verenigde Staten dringen na de aanslagen van 11 september 2001 aan op extra veiligheidsmaatregelen. Washington dreigde ermee dat zonder aanpassing van de Europese paspoorten, EU-burgers voorafgaand aan vertrek naar de VS anders weer een visum moesten aanvragen. Dat visum vooraf werd jaren geleden al afgeschaft voor Europese reizigers. ook vroegen de Amerikanen ook om opname van gegevens over de iris van het oog in reisdocumenten.

De EU-bewindslieden stemden daar nog niet mee in. Wel is afgesproken dat er een sprake moet zijn van een "duidelijke gezichtsherkenning" in de vorm van een pasfoto en twee vingerafdrukken. Europees commissaris Vitorino (asiel en justitie) gaat nu concrete voorstellen uitwerken voor de verplichte vingerafdrukken. Volgens Verdonk leidt die aanpassing wel tot extra kosten, maar weegt de betere controle daar zeker tegenop.