LONDEN - Biscuits kruimelen niet omdat er ruw mee is omgesprongen voor zij de consument bereiken. Een student van de universiteit van Loughborough in Groot-Brittannië heeft dat wijdverbreide verhaal naar het rijk der fabelen verwezen.

Koekjesfabrikanten moeten jaarlijks vele biscuits weggooien omdat die verkruimeld of gebroken uit de oven komen. Andere biscuits bereiken wel de supermarkten, maar verkruimelen in de handen van de consument. Uit een onderzoek van student Qasim Saleem blijkt dat dat uitsluitend komt doordat de productietechniek en de luchtvochtigheid in de fabriek niet deugen.

Wisselwerkingen tussen vocht in de biscuits en de luchtvochtigheid liggen aan de basis van het gekruimel. Tijdens het afkoelen neemt een biscuitje vocht op uit de lucht. Dat komt voornamelijk in de rand van het koekje terecht, waardoor die uitzet. Tegelijkertijd verliest het koekje in het midden vocht, waardoor het krimpt. De tegengestelde krachten in het biscuitje leiden tot verschijnselen die de docent van Qasim Saleem omschreef als 'een aardbeving die door het koekje gaat'.

Biscuitfabrikanten krijgen het advies nauwkeuriger te letten op de luchtvochtigheid in hun productieruimten en hun biscuits langer te bakken op een lagere temperatuur.

Het onderzoek kan tot aanzienlijke besparingen leiden. In Groot-Brittannië heeft de productie van biscuits een waarde van 1,5 miljard pond (2,2 miljard euro). Een kleine verbetering in de efficiency kan al een groot positief effect hebben.