REYKJAVIK - Het akkoord dat IJsland met Nederland en Groot-Brittannië heeft gesloten over de tegoeden van de IJslandse bank Icesave, is niet bindend.

Dat heeft de IJslandse premier Johanna Sigurdardottir geschreven in een brief aan haar Britse ambtgenoot Gordon Brown, waaruit het financiële persbureau Bloomberg donderdag citeert.

Nederland en het Verenigd Koninkrijk hadden in oktober met IJsland afgesproken dat het land de tegoeden die klanten bij Icesave hadden uitstaan, zou terugbetalen. Voor Nederland gaat het om een bedrag van ongeveer 1,3 miljard euro

Verplichting
In de brief aan Brown, die is gedateerd op 17 november, zegt Sigurdardottir echter dat ''er geen ondubbelzinnige juridische verplichting is om dat te doen''.

De brief is door de IJslandse premier alleen naar Brown gestuurd, niet naar premier Jan Peter Balkenende, meldt een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Financiën.

Nederland
Volgens haar is er geen sprake van dat IJsland onder de afspraken probeert uit te komen. Ze verwijst naar een verklaring van IJsland, Groot-Brittannië en Nederland van 19 oktober waarin IJsland de bindende garanties om de Britse en Nederlandse spaarders te compenseren herbevestigt.

''Wij houden onverkort vast aan de deal en hebben geen signalen dat de IJslanders er anders over denken'', aldus de woordvoerster.

Het parlement van IJsland moet de overeenkomst nog goedkeuren. De oppositie is, net als veel IJslanders, tegen het akkoord. Ze vinden dat het land opdraait voor fouten van de toezichthouders in Nederland en Groot-Brittannië.