EMMELOORD - De twee jongens van 12 en 13 die waren opgepakt omdat ze volgens het Openbaar Ministerie (OM) met de dood van Dirk Post te maken hebben, waren er niet bij toen de 14-jarige jongen vorige week stierf.

Dat heeft de advocaat van de 13-jarige verdachte, Rutger ter Haar, dinsdag gezegd. Volgens Ter Haar waren de drie huidige verdachten en Dirk samen in het Urker bos en zijn de jongste twee weggegaan toen ze zagen dat de oudste verdachte een mes openklapte.

''Ze zijn weggelopen toen ze het bange vermoeden hadden dat er iets misging'', aldus Ter Haar. ''Ze waren bang dat ze gevaar liepen.''

Bloed

Onderweg naar huis zou de 15-jarige jongen die het mes had, hen hebben ingehaald. De 12- en 13-jarige hebben toen bloed aan diens broek gezien, aldus advocaat Ter Haar.

De vier jongens kenden elkaar volgens de raadsman van het skaten en van onder meer MSN.

Ze trokken vorige week dinsdagmiddag met elkaar op, waren ''in het dorp een beetje aan het rondlopen geweest'' en zijn uiteindelijk naar het bos gegaan omdat de 15-jarige Urker daar een hut zou hebben, vertelde Ter Haar.

Volgens hem was van tevoren niet duidelijk dat er iets ging gebeuren. Over een mogelijke reden voor Dirks dood zei de raadsman niets.

Geweld

Dirk Post is sinds die middag niet meer thuis geweest. Een dag later, op woensdag 18 november, werd zijn stoffelijk overschot gevonden in het bos.

Hij is volgens de politie door geweld om het leven gekomen. Hoe dat precies is gebeurd, hebben politie en justitie niet willen zeggen omdat de drie verdachten nog verhoord moesten worden.

Thuis

Inmiddels zijn de twee jongsten thuis, waar ze de inverzekeringstelling mogen afwachten. Die loopt woensdag of donderdag af.

De oudste zit nog vast; de onderzoeksrechter heeft dinsdag bepaald dat het OM hem nog twee weken in voorarrest mag houden. Later deze week wordt duidelijk of de 12 en 13-jarige echt worden vrijgelaten.

Bang

Advocaat Ter Haar vertelde verder dat de 15-jarige jongen de andere twee heeft gezegd dat ze hun mond moesten houden. Dat hebben ze gedaan, zei Ter Haar, omdat ze bang voor hem waren.

Ook toen de ouders van Dirk aan de deur kwamen bij de 13-jarige om te vragen of ze Dirk hadden gezien, heeft hij niet verteld wat hij wist.

De politie kwam toch al gauw bij hem terecht. De 13-jarige werd als eerste door de politie meegenomen en als getuige gehoord. Al snel werd hij gezien als verdachte.