DEN HAAG - Trams zijn zeer veilig voor de inzittenden, maar andere weggebruikers lopen grote risico's bij een botsing met een tram. De gevolgen van een aanrijding voor met name voetgangers en (brom)fietsers zijn vaak desastreus. Dat komt vooral door het gebrek aan wettelijke verkeersregels voor trams.

Dat stelt de Raad voor de Transportveiligheid onder voorzitterschap van mr. Pieter van Vollenhoven, donderdag in een rapport. De Raad stelt dat per gereden kilometer de kans op een fatale aanrijding met een voetganger of fietser voor de tram ongeveer dertig maal groter is dan voor een personenauto.

Trams hebben een uitzonderingspositie in het verkeer. Zo bestaat er eigenlijk geen maximumsnelheid voor de tram en zijn er ook geen wettelijke regels voor de remkracht.

Trambedrijven en instanties die verantwoordelijk zijn voor het openbaar vervoer bekommeren zich nauwelijks om de veiligheid van andere weggebruikers, stelt de Raad. Het enige dat telt is het op tijd rijden van de tram.

"Over het algemeen krijgen trambedrijven hun subsidies op basis van hun vervoersprestatie. Daardoor wordt snel rijden, dus onveiligheid, juist beloond", schrijft de Raad.