UTRECHT - Ondanks het slechte weer stappen toch veel ouders met hun kinderen in de auto of reizen met het openbaar vervoer om zich te laten inenten tegen de Mexicaanse griep.

Op de meeste plaatsen in Nederland loopt de massale vaccinatie van ruim een miljoen mensen voorspoedig, meldt een woordvoerster van GGD Nederland.

Vooral bij de priklocatie in Amsterdam is het enorm druk omdat het de enige plek is waar mensen worden ingeënt uit de regio Amsterdam en Amstelland.

Daar worden over de hele dag 120.000 mensen verwacht, inclusief begeleiders. De GGD heeft daar rond de 64.000 kinderen en huisgenoten opgeroepen.

De massale GGD-vaccinatie in Nederland is voor kinderen vanaf zes maanden tot en met vier jaar en voor huisgenoten van baby's tot en met vijf maanden. Volgens een eerste inventarisatie hoeven op de 250 priklocaties in Nederland mensen niet erg lang te wachten.

Limburg

Ook op drie plaatsen in Noord-Limburg verloopt de vaccinatiecampagne maandag soepel. Kinderen ondergaan de prik boven verwachting rustig.

De GGD prikt maandag in Venlo, Roermond en Echt. Het gaat per locatie om 250 tot 300 kinderen per uur met aan het eind van de dag een verwacht totaalresultaat van 5700.

In de GGD-regio Hollands Noorden is de stroom aan mensen constant. In Alkmaar was het vooral in de ochtend erg druk, daarna zakte het wat in. ''Alles loopt volgens verwachting'', aldus een woordvoerster van de GGD.

Goeie doorloop

In de regio Noord-Holland Noord zijn 40.000 oproepen verstuurd, verdeeld over tien vaccinatielocaties. Ook bij de GGD in Drenthe spreekt een woordvoerder van een goeie doorloop. Daar wordt op twaalf locaties ingeënt.

''In de regio Zaanstreek Waterland kwam de wachttijd niet boven de twintig minuten uit'', aldus een woordvoerster van GGD Zaanstreek Waterland. Inmiddels is de drukte afgezwakt en is de wachttijd geslonken tot een minuut of vijf.

In Friesland wordt op negentien plekken gevaccineerd en spreekt een woordvoerder van een ''lekkere drukte''. In de provincie Friesland volgen grote woonkernen zoals Drachten en Leeuwarden later deze week.

Prikactie