SINGAPORE - Een gen dat is aangetroffen bij mensen uit zuidelijk China kan hen bevattelijker maken voor het SARS-virus en ze lopen daardoor een grotere kans aan de longziekte te sterven.

Dat constateren onderzoekers in Taiwan na onderzoek van besmette en niet besmette Taiwanezen. Volgens hen lopen mensen uit Singapore, Hong Kong, het noorden van Vietnam en Taiwan meer risico dan mensen die het gen niet hebben.

De onderzoekers van een ziekenhuis in Taipei viel het bij de uitbraak op dat de ziekte zich leek te beperken tot de zuidelijke en zuidoostelijke Aziatische landen. Bij bloedproeven bij 38 SARS-patiënten en ruim driehonderd gezonde Taiwanezen, ontdekten ze dat de meesten van de patiënten het gen hadden.

China werd het ergst getroffen door SARS met ruim 5300 besmettingen en 349 doden. In Hongkong kregen bijna 1800 mensen de ziekte en stierven bijna 300 van hen. Canada was het enige niet-Aziatische land waar het Severe Acute Respiratory Syndrome dodelijke slachtoffers eiste. Wereldwijd overleden 916 mensen aan de ziekte.