LONDEN - De voormalige Iraakse president Saddam Hussein bevindt zich nog altijd in Irak en is vijf dagen geleden gezien in de noordelijke stad Kirkuk. Dat zei Jalal Talabani, een lid van de Iraakse regeringsraad, meldde donderdag de Britse krant The Guardian. Saddam zou zich in steeds kleinere kring bewegen in een poging om te voorkomen dat hij wordt gearresteerd.

Talabani is leider van de Patriottische Unie Koerdistan, die een belangrijk deel van het Koerdische noorden van Irak onder controle heeft. Volgens hem heeft de verdreven president afgelopen weekeinde onderdak gehad bij de sunnitische Arabische gemeenschap aan de rand van Kirkuk.

"Saddam heeft goede relaties met de Arabieren die hij naar Kirkuk heeft gestuurd om de stad etnisch te zuiveren van Koerden en Turkmenen", aldus Talabani. Saddam zou verblijven in het gebied tussen de Hawija-regio en de vlakte rond Kirkuk, waar hij bij sunnieten en trouwe Baath-leden verblijft.

De laatste keer dat Saddam in het openbaar is gezien, was in het noordoosten van Bagdad, terwijl de coalitietroepen al bezig waren om de stad binnen te trekken.

De Amerikaanse regering heeft een beloning van 25 miljoen dollar (bijna 22 miljoen euro) uitgeloofd voor informatie die leidt tot de aanhouding van de voormalige president.

Een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten zei op de hoogte te zijn van de berichten over Saddams verblijfplaats in Kirkuk. "Er komen veel meldingen binnen over Saddam in centraal-Irak.

Sommige zijn geloofwaardig, andere duidelijk niet. We blijven voortdurend zoeken naar iedereen, onder wie de voormalige leider, die een gevaar vertegenwoordigt voor de stabiliteit in het land."