DEN HAAG - Onder het gewicht van veel grit en te veel onderhoudsmedewerkers is de steiger in de stoomketel van de Amercentrale in Geertruidenberg zondag ingestort. Dat hebben drie gritspuiters van uitvoerder Amanos woensdag verklaard tegenover actualiteitenrubriek NOVA.

Een van de gritspuiters hoorde bij de getroffen ploeg, maar was toevallig even buiten het ketelhuis op het fatale moment. Twee onderhoudsmedewerkers hoorden bij de ploeg die zaterdagavond werd afgelost.

De onderhoudsmedewerkers toonden zich verbaasd over de steigerplatformen. In plaats van planken hadden ze roosters verwacht. Op de planken bleef veel grit liggen, zeggen ze. "De steiger wankelde", aldus gritspuiter Gumus. Volgens de gritspuiters was de steiger gebouwd voor zes mensen. Op het moment van het ongeluk waren vier Turken en vier Amerikanen aan het werk op de steiger. "De Amerikanen kwamen er later bij", aldus Gumus.

Directeur Knoll van onderaannemer en steigerbouwer Hertel zegt dat zowel roosters als planken veilig zijn. "Op beiden blijft grit achter."