ROME - De schuld voor de stroomstoring die dit weekeinde bijna heel Italië in het donker zette, ligt bij Zwitserland. Dat heeft de GTRN, de publieke instelling die het Italiaanse netwerk beheert, woensdag gezegd.

"Het communicatiecentrum Etrans, dat zes Zwitserse elektriciteitsleveranciers coördineert, heeft ons niet op tijd verteld dat de toevoer was afgesloten", verklaarde de GTRN in een eerste formele reactie op de omstandigheden rond de stroomuitval.

"Ze hebben ook de afgesproken noodprocedures niet in gang gezet. Door het gebrek aan precieze informatie van de Zwitserse operators konden de oorzaken van de storing niet worden bepaald en de nodige maatregelen om die te verhelpen niet worden genomen", staat in de verklaring.

De oorzaak van de storing staat nog niet vast, maar zou zowel in Frankrijk als in Zwitserland kunnen liggen. De aanvoer uit beide landen heeft in de nacht van zaterdag op zondag stilgelegen. Er raasde een storm over de regio en ook in de Zwitserse stad Genève viel enige tijd de stroom uit. Mogelijk is ook de export naar Italië daardoor geblokkeerd. Frankrijk zegt niet verantwoordelijk te zijn, maar de GTRN constateerde dat die nacht ook plotseling megawatt uit Frankrijk wegviel.

Italië is voor bijna eenvijfde van zijn elektriciteit afhankelijk van import uit Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. 's Nachts, als de tarieven lager zijn, maakt Italië daar maximaal gebruik van. De autoriteiten sluiten sabotage uit.