LONDEN - In Canada hebben onderzoekers een fossiel skelet van een haai gevonden dat met 409 miljoen jaar het oudste is dat tot nu toe werd gevonden. De onderzoekers onder leiding van de Canadees Randall Miller van het New Brunswick Museum in Saint John beschrijven hun vondst in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature van donderdag.

Volgens de onderzoekers is het uit het oude Devon stammende fossiel tot wel 20 miljoen jaar ouder dan de tot nu toe oudste resten van een haai. De skeletstructuur is nog duidelijk te herkennen. Goed bewaarde vondsten zijn bij roofvissen zeldzaam, doordat zij geen botten maar kraakbeen hebben, dat na hun dood snel vergaat. Bij mensen bestaan alleen delen van de neus, oren en gewrichten uit kraakbeen, dat weinig kalk bevat.

De haai behoort tot de soort Doliodus Problematicus. De soort dankt haar naam aan de moeilijke indeling van vroege vondsten, die uitsluitend aan de hand van tandkenmerken plaatsvond. Haaientanden staan niet in kaakbeen, maar zijn met bindweefsel in de huid verankerd en vernieuwen zich hun leven lang.

Net als alle haaien uit de oertijd behoorde het nu in de Canadese Atlantische provincie New Brunswick gevonden dier tot de zoetwaterbewoners.