DEN HAAG - Het kabinet is bereid zijn voorstel voor een medicijnenknaak in te trekken als er een deugdelijke alternatieve dekking wordt gevonden. Minister Zalm van Financiën zei dat woensdag in de Tweede Kamer. Het kabinet komt begin volgende week met een voorstel, voegde hij er aan toe.

Een Kamermeerderheid wil dat de medicijnenknaak, een eigen bijdrage van 1,70 euro per recept, niet doorgaat. Maar volgens Zalm bieden de meeste alternatieve plannen waarmee de Kamer is gekomen onvoldoende financiële dekking.

Alleen een CDA-voorstel om de vergoeding van zelfzorgmiddelen voor ziekenfondspatiënten, zoals pijnstillers, nog verder in te perken, kan het kabinet bekoren, aldus Zalm. De VVD-bewindsman cijferde voor dat er 90 miljoen euro vrij te maken valt als die zelfzorgmiddelen volledig uit het ziekenfondspakket verdwijnen.

Grotendeels te dichten

Over twee jaar gaat het om 180 miljoen en met een verhoging van het vanaf 2005 geplande eigen risico moet het ontstane gat van 210 miljoen euro volgens Zalm grotendeels te dichten zijn.

Het CDA heeft echter grote moeite met het volledig schrappen van de vergoeding van zelfzorgmiddelen. De partij wil liever met een combinatie van maatregelen de 210 miljoen euro bij elkaar sprokkelen. Ze denkt daarbij aan het voorschrijven van goedkopere cholesterolverlagers en maagzuurremmers en het in rekening brengen van spoedeisende hulp in het ziekenhuis als er geen verwijzing van een huisarts is.