AMSTERDAM - Op en rond het Leidseplein en bij stadion de ArenA in Amsterdam zijn woensdagmiddag en -avond voetbalsupporters van Ajax en Club Brugge met elkaar slaags geraakt. Dat gebeurde voor aanvang van de wedstrijd in de Champions League tussen de twee clubs. De politie arresteerde ruim honderd personen. Het merendeel van de arrestanten is afkomstig uit België.

De ongeregeldheden begonnen woensdag aan het eind van de middag, toen groepen supporters van beide clubs met elkaar op de vuist gingen in het stadscentrum. Burgemeester J. Cohen kondigde een noodbevel af voor het Leidseplein en omgeving en later ook voor de ArenA, waardoor groepjes supporters niet mochten samenscholen.

Bierglazen

De mobiele eenheid van de politie, die in groten getale aanwezig was om escalatie te voorkomen, hield bij het Leidseplein 81 supporters aan, van wie het merendeel Belgen. Rond 16.30 uur werden tientallen Belgische voetbalsupporters een café binnengedreven, waarna ze werden meegenomen naar het politiebureau op verdenking van verstoring van de openbare orde. Volgens de politie gooiden de relschoppers met stenen en losse voorwerpen naar onder meer de ME. Een ooggetuige meldde dat stoelen en bierglazen bij de actie door de lucht vlogen.

Tegen 17.00 uur en 18.30 hield de ME het Leidseplein afgesloten. Ook op het Rembrandtplein, waar veel Ajax-supporters bijeen waren, was veel ME aanwezig. Echte ongeregeldheden braken later op beide pleinen niet meer uit. De politie drukte deze de kop in door mogelijke amokmakers meteen aan te houden.

Bekogelen met stenen

Bij de ArenA werden de Club Brugge-supporters geïsoleerd achter een hek. Van daaruit werden ze het stadion in gedirigeerd. Voordat dit gebeurde, bekogelden supporters van Ajax de Belgen met stenen. De politie wist de fans van de Amsterdamse club met paarden uiteen te jagen. Vlak voor, tijdens en na de wedstrijd arresteerde de politie nog eens 32 mensen, voornamelijk Ajax-supporters, meldde een politiewoordvoerster.

Tot kort voor aanvang van de wedstrijd om 20.45 uur bleef het onrustig voor het stadion. Verdwaalde groepjes van Belgische supporters werden onder begeleiding van de ME naar hun plaatsen gebracht.

Waterkanon

Na de wedstrijd, die Ajax met 2-0 won, verliep de uittocht nog wat rumoerig, aldus de politiewoordvoerster. Bij ingang D zette de politie het waterkanon in om de supporters uit elkaar te drijven. De sfeer onder de Ajax-fans was uitgelaten.

De gearresteerde Belgische supporters bleven tijdens de wedstrijd vastzitten, liet een woordvoerder van de politie weten. Na afloop werden de 81 arrestanten van het Leidseplein heengezonden. De overige 32 blijven voorlopig nog in de cel, aldus de politie. Bij de rellen raakten twee politieagenten lichtgewond. Dinsdagavond en woensdag eerder op de dag waren er ook al problemen in de stad met voetbalsupporters.