MONROVIA - Liberiaanse rebellen van de LURD en regeringsmilitairen zijn woensdag na een periode van relatieve rust weer met elkaar in gevecht geraakt in een oostelijke buitenwijk van de hoofdstad Monrovia. De gevechten braken uit tijdens een bezoek van een rebellenleider aan de stad. Zeker een opstandeling kwam om.

De gevechten braken uit toen het konvooi van Sekou Damate Conneh van de LURD door een wijk reed waar veel aanhangers van ex-president Charles Taylor wonen. De stoet werd bekogeld en de escorte opende het vuur. Hierop volgde een hevige schietpartij. Regionale vredestroepen proberen de situatie te kalmeren. Conneh was op weg naar interim-president Moses Blah.

VN

Juist op deze dag nemen de Verenigde Naties de leiding van een vredesmacht in Liberia over van een West-Afrikaanse vredesmissie. De VN-macht moet uiteindelijk uit ongeveer 15.000 militairen gaan bestaan. Ook Nederland is gevraagd een bijdrage te leveren. Mogelijk stuurt ons land het amfibisch transportschip Hr.Ms.Rotterdam.

Vredesakkoord

In Liberia werd in augustus een vredesakkoord getekend dat een einde aan veertien jaar burgeroorlog moet maken. De omstreden ex-president Taylor ging in ballingschap in Nigeria, maar hij bemoeit zich nog altijd flink met de politiek in zijn vaderland. Kort voor het vertrek van Taylor hadden de LURD-rebellen en een andere rebellengroep de grootste delen van Liberia in handen. Taylors opvolger Moses Blah zal binnenkort het veld ruimen en plaats maken voor een overgangsregering, die op 14 oktober moet aantreden.