HAGEN - Het Duitse Openbaar Ministerie wil dat de plek waar oud-SS'er Herbertus Bikker in november 1944 verzetsman Jan Houtman doodschoot, opnieuw wordt onderzocht. De aanklagers in het proces tegen Bikker zullen daarvoor een verzoek indienen, zo maakten zij woensdag voor de rechtbank in Hagen bekend.

De boerderij in het Overijsselse dorp Hoonhorst waar de nu -jarige Bikker de schoten loste, bestaat nog steeds. Het is op dit moment een woonhuis. Het onderzoek kan zich ook uitstrekken naar een nabijgelegen boerderij die een identieke bouwstijl heeft. Justitie heeft hierover met historici overleg gevoerd.

Verklaringen

Woensdag werden in de rechtszaal in Hagen verder verklaringen van al overleden getuigen voorgelezen. Ook las de rechter een brief voor die Bikker zelf geschreven zou hebben. Daarin verhaalt hij onder meer hoe hij een persoon doodschoot. Volgens de verdediging kan Bikker, die er zelf het zwijgen toe doet, zich echter niets van de brief herinneren.

Doodslag

Bikker werd na de Tweede Wereldoorlog onder meer veroordeeld voor doodslag op Houtman. De SS'er en bewaker in het kamp Erica in Ommen kreeg de doodstraf. Dat vonnis werd later omgezet in levenslang. In 1952 ontsnapte Bikker met zes anderen uit de Koepelgevangenis in Breda. Hij vluchtte naar Duitsland, waar hij het Duitse staatsburgerschap kreeg.

Kampbewaker

In 1997 begon officier van justitie U. Maass het onderzoek naar Bikker. Hij moet kunnen aantonen dat de kampbewaker een moord heeft begaan en dat deze 'wreed' is uitgevoerd. Alleen in dat geval kan de rechtbank tot een veroordeling komen. Bikker heeft wel erkend dat hij Houtman op de boerderij heeft doodgeschoten, maar naar eigen zeggen handelde hij toen uit zelfverdediging.