VATICAANSTAD - Paus Johannes Paulus II heeft woensdag tijdens de wekelijkse algemene audiëntie een groot deel van zijn voornaamste toespraak overgeslagen. De 83-jarige rooms-katholieke kerkleider, die aan de ziekte van Parkinson lijdt en daardoor moeite heeft met spreken, deed dat vermoedelijk om zijn krachten te sparen.

Tijdens het voorlezen van de toespraak, in het Italiaans, kwam er op een gegeven moment een duidelijke blik van frustratie op zijn gezicht. Daarna stopte hij even. De menigte op het Sint Pietersplein in Rome begon daarop te applaudiseren om de paus aan te moedigen, waarna hij doorging met de audiëntie. Na de onderbreking van zijn toespraak maakte hij nog enkele korte opmerkingen in andere talen.

Darmproblemen

De paus moest vorige week woensdag wegens darmproblemen verstek laten gaan bij de audiëntie. Ondanks zijn broze gezondheid is Johannes Paulus nog steeds in staat de Rooms-Katholieke Kerk te leiden, aldus de Chileense kardinaal Jorge Medina Estevez in een interview met de site Terra. Volgens Medina, tot vorig jaar oktober hoofd van de Vaticaanse congregatie voor de goddelijke eredienst, heeft de kerkleider geen plannen om wegens zijn gezondheidsproblemen af te treden.

Bidden

De Duitse Curiekardinaal Joseph Ratzinger, een naaste medewerker van de paus, zei dinsdag dat het met de kerkvorst slecht gaat. De voorzitter van de Vaticaanse congregatie voor de geloofsleer riep de gelovigen daarom op voor de paus te bidden.

Tijdens de audiëntie bevestigde de kerkleider nog eens dat hij - "als God het wil" - op 7 oktober een bezoek zal brengen aan het Mariabedevaartsoord in Pompeji om het Jaar van de Rozenkrans af te sluiten. Hij gaat er per helikopter heen. Het bezoek duurt enkele uren.

Ook de andere activiteiten in de drukke agenda van de paus voor de komende weken gaan volgens het Vaticaan gewoon door. Hoogtepunten daarin zijn de 25e verjaardag van zijn verkiezing tot kerkvorst (16 oktober) en drie dagen later de zaligverklaring van Moeder Teresa (1910-1997).