LONDEN - Een Britse rechtbank heeft twee vrouwen verboden om de bevroren embryo's van hun ex-partners te gebruiken. De twee begonnen beiden een ivf-behandeling, maar hun voormalige vrienden willen nu dat de behandeling wordt gestaakt en dat de embryo's worden vernietigd.

De vrouwen, de 31-jarige Natallie Evans en de 38-jarige Lorraine Hadley, vochten bij een rechtbank in Londen een wet aan die eist dat embryo's moeten worden vernietigd, zodra een van beide partners zijn of haar toestemming intrekt. De rechter zei "aanzienlijke sympathie" te hebben voor het standpunt van de vrouwen, maar oordeelde toch dat de wet op hun situatie van toepassing is.

Embryo's

Beide vrouwen menen echter dat de ingevroren embryo's hun enige kans zijn om een kind te krijgen. Volgens hen worden hun mensenrechten geschonden als de behandeling niet doorgaat. Als zij op natuurlijke wijze zwanger waren geworden, hadden hun ex-partners immers ook geen einde aan de zwangerschap kunnen maken, zo redeneren de vrouwen. Zij hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan.