LELYSTAD - De waterstand in de grote rivieren blijft extreem laag. Het Infocentrum Binnenwateren verwacht dat de Rijn bij Lobith de komende dagen een stand van 6.90 meter boven NAP bereikt. Dat zou nog een centimeter lager zijn dan het historische dieptepunt van zondag, toen de waterstand op 6.91 meter boven NAP bleef steken.

Een woordvoerder van het Infocentrum zegt dat de voorspelling ook voor deskundigen steeds moeilijker wordt. De afgelopen dagen werd veel regen in het Duitse stroomgebied van de Rijn verwacht, zodat het Infocentrum een lichte stijging in Nederland voorzag.

Maar het peil bij Lobith is woensdag juist weer gezakt en zal verder dalen. Een verklaring is dat ook in Duitsland de grond zo droog is dat de regen daar wegzakt voordat het hemelwater van invloed kan zijn op de waterstand.

Door de aanhoudend lage waterstand is het veer tussen Millingen aan de Rijn en Pannerden voor het eerst in de geschiedenis van de pont uit de vaart gehaald. Veerbaas B. Kievits vindt het niet langer verantwoord om heen en weer te varen, aangezien hij bijna niet meer kan aanleggen bij de op- en afritten aan weerszijden van de rivier. Kievits haalde al maanden geleden zijn andere veerboot tussen de Millingerwaard en Gendt uit de vaart.

Een flink aantal toeristische fiets- en wandelroutes, waaronder het Pieterpad, is 'doorgeknipt' nu de veren in het natuurgebied Gelderse Poort niet meer varen. Dat geldt al geruime tijd voor tal van andere plaatsen langs Rijn en Waal. De voetveren hebben een heel slecht seizoen achter de rug door de lage waterstand en komen dit jaar niet meer in de vaart, zo heeft het Recreatieschap besloten.

Het moet hevig en langdurig gaan regenen in Duitsland voordat de scheepvaart in Nederland weer normaal kan functioneren, zegt de woordvoerder van het Infocentrum. Voorlopig geldt nog steeds eenrichtingsverkeer voor schepen op de IJssel en zware beperking van de bevrachting op alle andere rivieren.