LONDEN - Schaapjes tellen om sneller in slaap te komen heeft geen enkel effect. Mensen die slaapproblemen hebben, kunnen veel beter aan een 'rustgevende situatie' denken. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Oxford, zo schrijft het blad New Scientist.

De conclusies bevestigen waarschijnlijk wat veel mensen die moeite hebben de slaap te vatten al lang wisten. Schaapjes die springend over hekjes in het niets verdwijnen, brengen de slaap geen seconde dichterbij. Onderzoekers Allison Harvey en Suzanna Payne lieten vijftig mensen met slaapproblemen schapen tellen. Een andere keer moesten zij een 'rustgevende scene' voor de geest roepen. Bijvoorbeeld een rustig strand, een waterval of andere ontspannende zaken.

Volgens Harvey en Payne vielen de patiënten in de nachten dat zij aan iets rustigs dachten 20 minuten eerder in slaap, dan tijdens de nachten dat zij de beroemde kinderboerderijdieren voorbij zagen komen. New Scientist denkt dat het Britse onderzoek verregaande gevolgen zou kunnen hebben voor de moderne samenleving. Zo zou in de Verenigde Staten 10 procent van de bevolking last hebben van slapeloosheid. Deze kwaal zou de economie jaarlijks 35 miljard dollar kosten als gevolg van ziekteverzuim en verkeers- en bedrijfsongelukken.