BRUSSEL- De regering-Balkenende mag de komende jaren rekenen op een meevaller uit de Europese begroting. Deze kan in het meest gunstige scenario 275 miljoen euro bedragen. Diplomatieke bronnen in Brussel gaan er woensdag echter van uit dat het bedrag waarschijnlijk lager uitpakt.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, maakt momenteel de eindafrekening op van de begrotingsperiode 1994 tot en met 1999. In die periode zou in totaal 5,5 miljard euro niet zijn uitgegeven uit de pot voor achtergestelde regio's in Europa.

Begrotingscommissaris Schreyer moet echter nog tal van rekensommen maken. "We voorzien dat er nog tal van rekeningen binnenkomen", aldus een Brussels diplomaat. "Daardoor pakt de eindafrekening zo goed als zeker lager uit."

Begroting

Nederland draagt nu voor 5 procent bij aan de Europese begroting van inmiddels ruim 100 miljard euro en zou voor een evenredig bedrag kunnen profiteren van overschotten op de eindafrekening. Meevallers worden doorgaans gekort op de afdracht voor de komende jaren. Van zo'n korting zou echter op zijn vroegst pas volgend jaar en waarschijnlijk pas in 2005 sprake zijn.