AMSTERDAM - Jongvolwassenen krijgen niet genoeg steun van de overheid in de keuze om aan kinderen te beginnen. Vrouwen krijgen daardoor tegenwoordig steeds vaker op 'kritische leeftijd' hun eerste kind. Dat concludeert de Nederlandse Gezinsraad (NGR) in het tweejaarlijkse rapport dat in opdracht van het kabinet wordt opgesteld. Het rapport draagt de naam 'Signalement' en legt de maatschappelijke positie van gezinnen en andere leefvormen vast.

Door een gebrek aan consistent en betrouwbaar overheidsbeleid om arbeid en zorg te combineren, twijfelen partners soms langdurig over het nemen van kinderen. Hoger opgeleiden blijven door het beleid zelfs in toenemende mate kinderloos. Lager opgeleide vrouwen leveren na de komst van hun kind economische zelfstandigheid in, aldus NGR.

De Raad concludeert dan ook dat het 'hoogst noodzakelijk is om een geëmancipeerd gezinsbeleid te voeren'. Beleid dat tegelijkertijd gericht is op het scheppen van voorwaarden voor een goed functionerend gezinsleven en op maximale maatschappelijk participatie van beide ouders. Gezinsbeleid is een ondergeschoven kindje in het kabinet Balkenende II, meent de NGR.

De Gezinsraad roept staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid op de 'hoge waarde die individuen hechten aan het gezin en de erkenning van het maatschappelijk belang te vertalen in regeringsbeleid'. Zij zal dit doen tijdens de presentatie van het rapport, die woensdag vanaf 15.00 uur gehouden wordt in de Haagsche Lobby aan het Spui in Den Haag.