ROTTERDAM - Nederlanders vinden masturberen een groter taboe dan geslachtsziekten, of het bespreken van incontinentie en seks. Ook seks op oudere leeftijd is een minder beladen onderwerp dan zelfbevrediging. Maar Nederlanders vinden tegelijk dat masturberen geen taboe meer zou moeten zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek dat farmaceutisch bedrijf Pfizer ter ere van het vijfjarig bestaan van de potentiepil Viagra heeft laten uitvoeren door TNS NIPO. De onderzoekers hebben daarvoor 1120 mensen ondervraagd.

Twee van de vijf ondervraagden noemden masturbatie zijn of haar grootste persoonlijke taboe. Een nog grotere groep (60 procent) heeft het in zijn of haar topdrie van taboes staan. Zelfbevrediging staat daarmee boven aan de lijst van seksuele taboes in Nederland.

Erectieproblemen

Op de tweede plaats komen erectieproblemen, die door 14 procent wordt genoemd als het grootste persoonlijke taboe. Bijna 45 procent vindt het moeilijk om erover te praten. Uit eerder onderzoek bleek al dat slechts een op de tien mannen met erectieproblemen medische hulp zoekt.

Geslachtsziektes staan op de derde plaats van beladen onderwerpen, 12 procent ziet dit als zijn of haar grootste persoonlijke taboe. Incontinentie en seks staan op de vierde plaats, 'geen zin' op de vijfde, homo- en biseksualiteit komt op zes en seks op oudere leeftijd op de zevende plaats.

Voorbehoedmiddelen

Het gebruik van voorbehoedmiddelen lijkt nog nauwelijks een seksueel taboe te zijn in Nederland. Slechts 4 procent van de bevolking vindt het een beladen onderwerp. Niemand ervaart het als zijn of haar persoonlijke taboe.

Vrouwen hebben overigens minder moeite met het bespreken van erectieproblemen dan mannen. Maar zij vinden zelfbevrediging weer een ingewikkelder gespreksonderwerp. Opleiding en inkomen zijn ook van invloed. Hoe lager de sociale klassen, hoe groter het taboe op erectieproblemen.

Tot slot speelt ook leeftijd een rol. Zo vinden 40- tot -jarigen erectieproblemen en 'geen zin in seks' ingewikkelder en hebben 60-plussers meer moeite om te praten over seks op oudere leeftijd dan jongeren. Maar bij alle leeftijdsgroepen staat masturberen boven aan.