BERLIJN - De Duitse bondskanselier Schröder heeft dinsdagopnieuw gedreigd met aftreden als zijn ingrijpende economische ensociale hervormingspakket door toedoen van dissidente partij- encoalitiegenoten sneuvelt in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer.

In een rede in Berlijn maakte de bondskanselier duidelijk dat zijnpolitieke lot afhangt van de invoering van het hervormingspakket,de zogenoemde Agenda 2010.

Het was overigens zeker niet de eerste keer dat desociaal-democratische regeringsleider met zijn portefeuillewapperde. Duitse media meldden in de avond dat Schröder sinds zijnaantreden in 1998 al acht keer zijn mandaat ter discussie heeftgesteld.

Dreiging

Vorige week nog was er zo'n dreiging aan de vooravond van eencruciale stemming in het parlement over wijzigingen in het stelselvoor de volksgezondheid. Het plan haalde uiteindelijk eenmeerderheid.

Een op de twee Duitsers wil overigens bij de komendeverkiezingen stemmen op de conservatieve oppositie. Nog maar eenkwart van het volk geeft zijn stem aan Schröders regeringspartijSPD, zo bleek dinsdag uit een opiniepeiling voor het tijdschriftStern. In de peiling steeg de steun voor coalitiepartij Groenen met procent naar 12. De liberale FDP daalde een beetje naar 6procent.

Uit een andere enquête, door ZDF-televisie, bleek in juni al datSchröders partij nog maar een kwart van de stemmen zou krijgen.