NEW YORK/WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Justitie is op aandringen van de CIA een onderzoek begonnen naar het mogelijk opzettelijk lekken van de naam van een CIA-agente naar de pers.

President Bush heeft de medewerkers van het Witte Huis opdracht gegeven alle medewerking te verlenen, zo maakte de woordvoerder van president Bush, Scott McClellan, dinsdag bekend. Het onderzoek is een van de affaires in de VS die de oprechtheid van de regering bij de argumentatie van een aanval op Irak in twijfel trekt.

Meningsverschillen

Opmerkelijk is dat de inlichtingendienst CIA om een onderzoek heeft gevraagd. Dat duidt volgens waarnemers op escalerende meningsverschillen tussen deze dienst en het Witte Huis over de kwestie Irak.

Democratische leiders dringen aan op een onafhankelijk onderzoek door een speciaal onderzoeker, omdat topambtenaren bij Justitie er mogelijk belang bij zouden hebben het Witte Huis in bescherming te te nemen.

Lek

Het Witte Huis ontkende maandag stellig dat het de naam van CIA-agente Valerie Plame had gelekt. Volgens verschillende mediaberichten is dat mogelijk wel gebeurd door minstens twee topfunctionarissen van het Witte Huis. Die wilden afgelopen zomer via de journalist en columnist Bob Novak kennelijk de echtgenoot van de agente, de Amerikaanse ex-ambassadeur Joseph Wilson, een hak zetten.

Wilson had beweringen van de regering dat Saddam Hussein uranium probeerde te kopen in Afrika, bestreden. Hij was voor de aanval op Irak op officieel onderzoek uitgestuurd en keerde uit Afrika terug met een ontkenning van Saddam Husseins winkelwoede.

Wilson zelf en tal van Amerikaanse media menen dat de naam van zijn vrouw is uitgelekt om duidelijk te maken dat Wilson op voordracht van haar naar Afrika werd gestuurd en niet omdat hij verstand van zaken zou hebben.

Wilson zelf drukte zich drastischer uit. Hij beschouwt het opduiken van de naam van zijn vrouw als medewerkster van de CIA als een bedreiging van het Witte Huis aan het adres van critici van het beleid. Volgens Wilson zit de topadviseur van president Bush, Karl Rove achter het lek.

Misdrijf

Het vrijgeven van de naam is een federaal misdrijf volgens de Wet Identiteitsbescherming Inlichtingen(diensten) uit 1982. Er staat maximaal tien jaar cel en een boete van 50.000 dollar op. De wet werd aangenomen op aandringen van de vader van de huidige president Bush, George Bush, voormalig CIA-directeur en later president van de VS (1989-1993).

Het onderzoek richt zich derhalve op criminele handelingen in het Witte Huis die de nationale veiligheid in gevaar hebben gebracht. De ernst van de zaak is vooral bij de Democratische oppositie doorgedrongen.

Verkiezingen

Die ziet kort voor de verkiezingen een mogelijkheid de republikein Bush met behulp van een speciaal onderzoeker te bestrijden. Dat deden Bush' partijgenoten destijds met diens Democratische voorganger Bill Clinton ook.

De voorman van de Democraten in de Senaat, Tom Daschle, heeft Ashcroft een brief geschreven waarin hij schrijft dat "wij (de Democratische senatoren) niet geloven dat dit onderzoek naar topfunctionarissen van de regering Bush, mogelijk inclusief topfiguren van de staf van het Witte huis, kan worden gedaan door het ministerie van Justitie wegens duidelijke belangenverstrengeling".

McClellan, perssecretaris van het Witte Huis, wees dit af, omdat het ministerie van Justitie het geëigende instituut is om onderzoek te doen. Het Witte Huis kan niet zelf iedere anonieme bewering in een krant natrekken, aldus McClellan. Een verslaggever wees erop dat McClellans redenering vrijwel dezelfde is als die waarmee voormalig president Clinton vergeefs de benoeming van een speciaal onderzoeker voor de affaire Whitewater wilde voorkomen.