WARSCHAU/LODZ - Ernstig zieke patiënten in een ziekenhuis in de Poolse stad Lodz worden gedood en hun lijken worden doorverkocht aan een begrafenisondernemer. Dit meldt de Poolse krant Gazety Wyborcza woensdag. Het Openbaar Ministerie in Lodz heeft gezegd de zaak te zullen onderzoeken.

Het gaat om patiënten op de afdeling spoedeisende hulp. De krant baseert zich op informatie van medewerkers die vroeger in het ziekenhuis hebben gewerkt. Zwaar zieke patiënten zouden een middel krijgen om de dood te bespoedigen.

Artsen en zusters op de afdeling zouden er bij de nabestaanden op aandringen dat de uitvaart bij een bepaalde begrafenisondernemer plaatsheeft. Per stoffelijk overschot zou de afdeling zo'n 1200 tot zloty, tussen de 330 en 500 euro, van het uitvaartbedrijf ontvangen.

Het ziekenhuis zou zich al zo'n tien jaar lang aan dit soort praktijken hebben schuldig gemaakt. Het is onbekend hoeveel patiënten er op deze manier aan hun eind zijn gekomen.

Justitie zou al langer op de hoogte zijn van een deal tussen het ziekenhuis en de begrafenisondernemer, maar niet weten dat de 'handel' dergelijke vormen had aangenomen. Het parket laat de stoffelijke resten opgraven en sectie verrichten om uit te zoeken of de beschuldigingen waar zijn.