DEN HAAG - Het dagprogramma voor gevangenen in de Bijlmerbajes schiet nog altijd tekort. Arbeidsactiviteiten vallen structureel uit en de bibliotheek is vaak niet open. Daardoor worden de rechten van gedetineerden geschonden.

Dat stelt de Inspectie voor de Sanctietoepassing in een dinsdag gepubliceerd onderzoek.

Volgens de inspectie, die spreekt van een zorgelijke situatie die niet langer kan en mag voortduren, is er in de afgelopen vier jaar te weinig of te laat met eerdere kritiekpunten iets gedaan.

De leidinggevenden van de penitentiaire inrichting Over-Amstel, zoals de Bijlmerbajes officieel heet, lijken ook onvoldoende op de hoogte te zijn van de omvang van het probleem met het dagprogramma, constateert de inspectie.

Albayrak

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) vindt de tekortkomingen onacceptabel. Ze kondigt in een brief aan de Tweede Kamer maatregelen aan die ervoor moeten zorgen dat de problemen, en met name de uitval van arbeid, voor het einde van het jaar zijn verholpen.

De personele problemen in de bibliotheek zijn volgens Albayrak inmiddels opgelost, zodat gedetineerden er weer helemaal gebruik van kunnen maken.

Verder zijn de bezoekmogelijkheden, waarop de inspectie ook kritiek had, verbeterd.

Dagprogramma

Volgens de inspectie is Albayrak onvoldoende geïnformeerd over de problemen met het dagprogramma.

Cipiers worden bovendien onvoldoende aangestuurd op het strikt naleven van dienstinstructies en protocollen. Het integriteitsbeleid van de Bijlmerbajes is in de afgelopen periode wel verbeterd.

Hardnekkig

Albayrak constateert dat de problemen in de gevangenis complex en hardnekkig zijn. Die zijn volgens haar mede het gevolg van de bouw van de Bijlmerbajes, die uit een voorgebouw en zes torens bestaat.

De interne verplaatsingen van gedetineerden kosten daardoor veel tijd. Binnen elke toren heerst ook nog eens een eigen bedrijfscultuur.

De staatssecretaris wil dat de inspectie eind 2011 opnieuw onderzoekt of de situatie in de inrichting is verbeterd.

Verzet

Gedetineerden en bewaarders verzetten zich in de afgelopen jaren herhaaldelijk tegen een in hun ogen versobering van het dagprogramma.

Gevangenen zetten hun onvrede soms kracht bij door te weigeren terug te gaan naar hun cellen, wat intern tot de nodige spanning leidde.