ROTTERDAM - De ruim 50.000 schapen aan boord van het Nederlandse vrachtschip Cormo Express gaan hoogstwaarschijnlijk terug naar hun land van herkomst Australië.

Volgens een woordvoerder van rederij Vroon uit Breskens dinsdag is het lot van de schapen in handen van de Australische autoriteiten. "Wij zijn slechts vervoerder en wachten op een telefoontje naar welke bestemming we moeten varen."

Het schip vertrok op 5 augustus vanuit West-Australië naar Saudi-Arabië met ruim 57.000 schapen aan boord. De dieren werden echter geweigerd door de Saudische douane, omdat veel schapen bekschurft zouden hebben.

Door de extra lange verblijfsduur op het schip, zijn ruim 4300 schapen inmiddels om het leven gekomen, vooral door de hitte en stress. Een poging om de schapen te schenken aan de bevolking van Irak mislukte toen de Britse legerleiding hier wegens 'logistieke problemen' een stokje voor stak.

Volgens het Franse persbureau AFP heeft Australië de schapen teruggekocht van de Saudische eigenaar voor een bedrag van 3,1 miljoen Amerikaanse dollars (2,7 miljoen euro). Eenmaal terug op Australische bodem zullen de dieren worden geslacht.

De woordvoerder van Vroon kan dit niet bevestigen, maar weet wel dat er beweging zit in de zaak, die internationaal veel reacties heeft ontketend. De Nederlandse reder heeft er herhaaldelijk op aan gedrongen de Cormo Express met z'n levende have terug te sturen naar 'down under'.