AMSTERDAM - De Chinese politie onderzoekt een massale orgie in een 5-sterrenhotel in deChinese stad Zhuhai. De details zijn pikant: 400 Japanse toeristen zoudenhier hebben deelgenomen aan een seksfeest met maar liefst 500 lokaleprostituees.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vooral het moment waarop de orgie plaatsgreep heeft voor veel beroeringgezorgd. Het gebeurde op 18 september, de dag waarop de Japanse bezetting van Noord-Oost China in 1931 wordt herdacht.

Ondanks goede handelsrelaties met Japan en bloeiend toerisme, zitten deJapanse oorlogswreedheden nog vers in het geheugen van vele Chinezen.Tabloids en internetsites wakkeren de emoties aan. Sommige Chinezen zijn danook razend. Een Chinees in de straat: "Ik ben woedend. China doet haar deurenopen om vriendschap te sluiten met Japan en dan doen Japanners ons dit aan."

Een woordvoerder van de Japanse regering belooft dat de zaak grondig wordtonderzocht. "We lopen momenteel alles na. Het spreekt voor zich dat Japansetoeristen zich moeten houden aan de Chinese wetten. Maar los daarvan: wijvinden dit schandalig en keuren het om morele redenen af."

De toeristen waren allemaal afkomstig van één Japans bedrijf. Dit bedrijfontkent alle beschuldigingen. Zij geven toe dat de feestvierende groep inhet hotel verbleef, maar zou er geen sprake zijn geweest van georganiseerdeprostitutie.

De Chinese politie heeft enkele verdachten gearresteerd en het onderzoekduurt voort. Het in opspraak geraakte hotel is momenteel gesloten.