AMSTELVEEN/PARIJS - De Franse luchtvaartmaatschappij Air France neemt KLM over via een aandelenruil. Dat hebben beide bedrijven dinsdag bekendgemaakt. De transactie waardeert KLM op 784 miljoen euro, 40 procent meer dan de beurswaarde maandag. De Franse maatschappij waardeert het aandeel op 16,74. De slotkoers van het aandeel KLM lag maandag op 11,96 euro.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

In de nieuwe holdingmaatschappij Air France-KLM krijgen de aandeelhouders van Air France een belang van 37 procent en KLM een aandeel van 19 procent. De Franse staat ziet zijn belang teruglopen van 54 naar 44 procent.

De topmannen van beide luchtvaartmaatschappijen, Leo van Wijk (KLM) en Jean-Cyril Spinetta (Air France), lichten de transactie dinsdagochtend om 10.00 uur toe op een persconferentie. Van Wijk liet in een persbericht al weten dat de alliantie "een duurzame toekomst" voor KLM verzekert. Spinetta, die de nieuwe onderneming gaat leiden, sprak van een "mijlpaal in onze industrie".

Omzet

Air France en KLM hebben een gezamenlijke omzet van 19,2 miljard euro en vliegen met 540 toestellen op 226 bestemmingen. De combinatie biedt werk aan 106.000 personen. Beide maatschappijen sluiten niet uit dat Alitalia zich op termijn bij de nieuwe holding zal aansluiten.

Kostenvoordelen

Als gevolg van de transactie wordt de luchtvaartalliantie SkyTeam in grootte de tweede ter wereld, na de door Lufthansa gedomineerde Star Alliance. De samensmelting biedt grote kostenvoordelen. Air France en KLM schatten vanaf het vijfde jaar van de samenwerking op een positief effect op het bedrijfsresultaat van 385 tot 495 miljoen euro.

De overeenkomst van dinsdag heeft geen gevolgen voor de herstructurering die KLM in april is begonnen. Die ingreep moet in april 2005 een verbetering van het operationeel resultaat van 650 miljoen euro hebben opgeleverd.

Air France-KLM denkt het leeuwendeel van de omzet te halen uit het personenvervoer (77 procent). Goederenvervoer (14 procent) en onderhoud (4 procent) nemen de rest van de omzet voor hun rekening.

Vlaggenschip

KLM is het vlaggenschip van de Nederlandse luchtvaart en een van de pioniers in de branche. In 1919 vloog het eerste vliegtuig onder de naam Koninklijke Luchtvaartmaatschappij.

Daarmee mag de onderneming zich de oudste internationale luchtvaartmaatschappij ter wereld noemen. Na een lange zoektocht heeft KLM haar hoofd nu in Franse schoot gelegd, waarbij de angst bestaat dat ze uiteindelijk met huid en haar door Air France wordt opgegeten.

Eerst KLM-vlucht

Op 17 mei 1920 had piloot Jerry Shaw de eer de eerste KLM-vlucht uit te voeren. In een De Havilland DH-16 stak hij vanaf Amsterdam de Noordzee over naar Londen. Deze route is de oudste ter wereld die nog steeds door dezelfde maatschappij wordt uitgevoerd.

Vliegen was begin vorige eeuw nog een bijzondere gebeurtenis. KLM vervoerde in het eerste jaar van haar bestaan 'slechts' 345 passagiers en 25.000 kilo post en andere vracht. Tegenwoordig kan een Boeing 747 per vlucht meer dan vierhonderd reizigers en 20.000 kilo vracht meenemen.

Groei

De jonge KLM groeide snel. In 1924 al voerde de luchtvaartmaatschappij haar eerste intercontinentale vlucht uit. De bestemming was de toenmalige kolonie Nederlands-Indië. Het vliegtuig was weken onderweg om Batavia te bereiken.

Uiver

De beroemdste vlucht van een KLM-toestel vond plaats in 1934. De luchtvaartmaatschappij werd met een DC-2, genaamd Uiver, tweede in de vliegrace naar Melbourne in Australië. Albert Plesman, de oprichter van de KLM, wilde bewijzen dat Nederland in staat was om de langste luchtverbinding ter wereld met de regelmaat van de klok te vliegen. De Uiver nam dan ook passagiers en post mee.

Transatlantische vlucht

In 1934 begon KLM met de eerste transatlantische vlucht. Ook nu koos de vervoerder een kolonie als bestemming, ditmaal Curaçao. Na de Tweede Wereldoorlog kwam daar de Amerikaanse stad New York bij. Met de introductie van het eerste straalvliegtuig in 1960 werd vliegen een stuk aantrekkelijker. De wereld leek binnen handbereik door de hoge snelheid van deze toestellen. Het was voortaan mogelijk om binnen 24 uur vrijwel iedere plaats op aarde te bereiken.

Passagiers

Tegenwoordig vervoert KLM miljoenen passagiers. Vorig jaar nog waren dat er ongeveer twintig miljoen. De maatschappij is inmiddels de op drie na grootste van Europa. Maar de laatste jaren heeft KLM het moeilijk. Het bedrijf zit in de rode cijfers als gevolg van de economische teruggang, de angst voor de longziekte SARS en de oorlog in Irak. Topman Leo van Wijk heeft herhaaldelijk aangegeven dat een partner noodzakelijk is om te kunnen overleven.

Zoektocht

Die partner heeft KLM na een jarenlange zoektocht nu eindelijk gevonden in Air France. Eerdere pogingen met onder meer British Airways en Alitalia strandden in het zicht van de haven.

Toch is niet iedereen even blij met het vier keer grotere Air France. Deskundigen op het gebied van de Franse bedrijfscultuur gaan uit van een pure overname door Air France. De Franse vakbonden en regering zullen zo'n druk uitoefenen op de directie dat de afslanking vooral bij KLM zal plaatsvinden, zei een van deze specialisten onlangs in Het Financieele Dagblad. "Het is groot versus klein, arrogant versus handig, relatie versus transactie."