LONDEN - Bijna 60 procent van de Britten denkt dat premier Tony Blair heeft gelogen over de dreiging die uitging van het Iraakse regime van Saddam Hussein. Dat blijkt uit een opinieonderzoek dat de Britse krant The Independent dinsdag publiceerde. Ruim 40 procent wil dat Blair zijn politieke consequenties trekt en opstapt.

Blair maakt zich op voor de belangrijke toespraak die hij dinsdag houdt voor de Labour-conferentie in de badplaats Bournemouth. Zijn doel is de woede in de linkervleugel van de partij tot bedaren te brengen en de Labour-leden ervan te overtuigen dat ze niet zonder hem kunnen.

Beter luisteren

Volgens assistenten van de premier zal Blair de partij toezeggen beter te luisteren naar de zorgen die binnen de gelederen leven, na verwijten dat hij de wereldopinie belangrijker vindt dan die van zijn eigen achterban.

Hij zal echter geen enkele spijt betuigen voor de Britse rol in de omverwerping van Saddam en wil zelfs zijn trots daarover overbrengen op de conferentie, zoals hij dat zondag ook in een televisie-interview deed.

Binnenland

Blair moet dinsdag met een ijzersterke speech komen om de Labour Party weer volledig achter zich te krijgen. Volgens zijn assistenten zal hij vooral proberen het debat te openen over binnenlandse aangelegenheden, zoals onderwijs, gezondheidszorg en de politie.

Irak blijft op de conferentie echter levensgroot aanwezig, of het onderwerp nu wel of niet wordt besproken. "Je kunt dergelijke zaken overdrijven, maar dit is een enorm belangrijk moment voor de premier", aldus een Lagerhuis-lid.

De toespraak die de Britse minister van Financiën, Gordon Brown, maandag hield, heeft het voor Blair niet gemakkelijker gemaakt. Hoewel Brown geen woord van kritiek uitte op de eerste minister, beoordelen de Britse media zijn vlammend betoog als een duidelijke sollicitatie naar Blairs baan. Brown heeft de Labour-leden helpen herinneren dat er een alternatief is, vinden de Britse kranten.