ROTTERDAM - Als het aan de stadsregio Rotterdam ligt, verdwijnt op11 februari de strippenkaart in de regio Rotterdam ook uit de bus en de tram. Vanaf die datum moet de OV-chipkaart het enige geldige vervoersbewijs zijn.

De stadsregio heeft daarvoor woensdag een verzoek ingediend bij staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat).

In de Rotterdamse bussen en trams kunnen reizigers op dit moment zowel gebruikmaken van de strippenkaart als de OV-chipkaart. In de Rotterdamse metro kan sinds 29 januari niet meer met de strippenkaart worden gereisd.

Als Huizinga toestemming geeft, volgen dus ook de bussen van Connexxion, Qbuzz, de trams en bussen van de RET en de RandstadRail tussen Rotterdam en Den Haag.

De regio Rotterdam zou daarmee de eerste zijn waar niet meer met het roze en blauwe strookje papier kan worden gereisd.

''De stadsregio vindt het belangrijk dat de vervoerders in aangrenzende gebieden de mogelijkheid bieden om met de OV-chipkaart te reizen. Arriva, HTM, Veolia en de NS hebben laten weten dat reizigers uiterlijk vanaf januari 2010 ook bij hen op saldo kunnen reizen.

De stadsregio ziet dan ook met het volste vertrouwen een volledige overstap op de OV-chipkaart tegemoet'', aldus portefeuillehouder Hans Vervat.

Proeftuin

Rotterdam geldt als proeftuin voor de invoering van de OV-chipkaart. De Rotterdamse metro was het eerste vervoermiddel waar de strippenkaart in de ban ging.

De Amsterdamse metro volgde op 27 augustus. De kaart moet op termijn in het hele land de strippenkaart vervangen. Ook bij de NS kan inmiddels met de OV-chipkaart worden gereisd.

De Stadsregio Amsterdam, waar de chipkaart ook al het enige betaalmiddel is in de metro, is nog niet zo ver als de Maasstad. Volgens een woordvoerder moeten nog een paar stappen worden genomen voordat een definitief verzoek wordt ingediend bij de staatssecretaris.

Het streven is wel zo snel mogelijk afscheid te nemen van de strippenkaart. Volgens de laatste schattingen is dat ergens volgend voorjaar.