AMSTERDAM - Huurders van een woning in Amsterdam hebben vanaf begin 2004 een 'verklaring van goed gedrag' nodig als ze willen verhuizen naar een andere huurwoning. Deze zogeheten verhuurdersverklaring wordt door de woningcorporatie verstrekt als de huurder geen huurachterstand heeft en geen overlast heeft veroorzaakt.

Dit liet een woordvoerder van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFW) maandag weten. Op deze manier wil de AFW notoire wanbetalers en overlastveroorzakers afschrikken. De verhuurdersverklaring geldt straks voor alle huurders die een woning huren bij een van de twaalf woningcorporaties in de hoofdstad.

Overlast

Bij mensen die overlast hebben veroorzaakt, moet wel al een dik dossier met klachten zijn opgebouwd. "Als je één keer de muziek te hard aan hebt staan, loop je geen gevaar", aldus de woordvoerder van de AFW. Bij een huurachterstand gaat het om drie maanden of meer. De federatie buigt zich de komende maanden nog over de precieze formulering van begrippen als 'overlast' en 'huurachterstand'.

Huisuitzetting

Elk jaar worden door de Amsterdamse woningcorporaties 750 huishoudens het huis uitgezet. Ongeveer 80 procent moet het huis verlaten omdat zij langere tijd de huur niet hebben betaald, de rest moet het veld ruimen wegens overlast. Deze mensen worden uiteindelijk in een andere woning geplaatst. Gaan die mensen daar opnieuw in de fout, dan lopen ze het risico vijf jaar lang niet in aanmerking te komen voor een huurwoning.

De corporaties in de Zaanstreek werken al met een verhuurdersverklaring. Op termijn zouden volgens de AFW ook particuliere verhuurders en woningcorporaties elders in Nederland zich bij het systeem kunnen aansluiten. Nu duiken huurders die zich misdragen nog vaak op bij andere verhuurders.