BERLIJN - Vermoedelijke sympathisanten met de Nederlandse kraakscene hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag de Nederlandse ambassade in Berlijn bekogeld met verfbommen en stenen.

Ze zouden dat hebben gedaan uit solidariteit met de Nederlandse krakers nu de Tweede Kamer een wet heeft aangenomen die kraken verbiedt.

Derk Oldenburg, de plaatsvervangend ambassadeur van Nederland, meldde tegen de Wereldomroep dat twee ruiten zijn gesneuveld tijdens de actie.

Bewakers

Twee bewakers zagen het gebeuren, maar waren te laat om in te grijpen. De daders zijn ontkomen.

''Het is leuk dat ze heel toepasselijk oranje verfbommen hebben gegooid, maar dit hoort natuurlijk niet'', aldus Oldenburg.

Solidariteit

In verschillende landen zijn solidariteitsacties geweest in het kader van de Landelijke Kraakactiedagen. Die waren naast Duitsland ook in Estland, Tsjechië en Oostenrijk, zo meldde de organisatie van de kraakactiedagen in een persbericht.

''Met demonstraties bij de Nederlandse consulaten uitten activisten uit die landen hun steun aan de krakers die in Nederland geconfronteerd worden met een kraakverbod'', aldus de organisatie.